Sudut Kreatif

Thursday, July 28, 2011

Setengah jalan cerita ni

Hari selasa haritu tiba-tiba boss besaq aku che subhi ajak aku secara mendadak pergi oppointment kat perpustakaan negara kl. Dengan kelam kabut aku kena buat keputusan, sebab aku dah janji dengan adik aku si shah utara tu nak hantar dia balik kampung kat sek. 17 shah alam naik bas kui 4 petang. Masa tu pukui dua petang, so.. aku terpaksa kol bini mintak pertolongan dia. Alhamdulillah, aku bagi keputusan kat boss yang aku boleh follow dia p kl. Nak jadi cerita , aku tak pakai uniform haritu, so kelam kabut aku cari si lina budak account ambik uniform baru. Dalam 10 second aku dah siap. Boss dah tunggu dalam kereta depan opiz. So aku bergegas keluar dan naik kereta dengan dia.

Dalam perjalanan kami melalui glenmarie dan masuk nkve subang dan dia punya plan nak masuk damansara untuk ke jalan tun razak. Perbualan dalam kereta berkisarkan kerja dan tentang pengalaman aku masa aku tak kerja ngan dia sebelom ni, dan sekali sekala aku selit kisah2 keluarga. Cerita pasai anak, cerita pasai isteri dan banyak lagi cerita-cerita yang aku kongsi dengan dia.

Boss aku ni pelik sikit, sebab dia memang selalu ajak aku borak kalau dia ada masa. Dulu dia pernah cakap kat aku yang dia nak buat aku jadi budak kajian dia. Sebab perangai aku ni pelik. Korang nak tau apa perangai aku yang dia suka? Satu, aku jenis yang berterus terang, kalau salah aku cakap salah. Dan kalau betul aku cakap betul. tak kira la tu sapa. Cuma cara penyampaian aku ja lain-lain. Kadang-kadang aku berkias dan kadang-kadang aku straight to the point. No. 2, aku ni masa kenai dia aku blom start lagi solat, ingat lagi aku masa tu, dalam tahun 2001, opiz masa tu kat glenmarie shah alam. Memang ada surau kechik kat opiz tu. Budak2 geng aku yang lain group dari penang, walaupon depa baragas juga macam aku, huhahuha tapi bab solat depa memang solat. Tapi aku... haram, dengan jahat, dengan loklaq semua cukop. Tinggai aku tak minum atau hisap fit ja. yang lain aku masih beroperasi lagi walaupon secara kecil-kecilan. Tapi, tiba2 tahun 2007, masa tu dia offer aku kerja. Masa tu aku masih bekerja di sebuah kompeni international. Kerja pon memang bes, tapi kelemahan aku, kalau orang minta tolong aku memang sanggup. Tambah lagi kawan2. Sebab aku belajaq, bila orang memerlukan kita ini bermakna rahmat Allah banyak kat kita. 3 kali dia kol aku, sebab dia dah set kompeni baru, yakni kompeni yang aku kerja lani. So dia mintak tolong aku tolong arrange ja apa2 yang patut dan set-up kompeni tu sikit2 yang mana aku tau, sebab masa tu pengalaman aku dah masuk 8 tahun kerja dalam bidang ni. Tup2 aku terima, masuk ja.. tiba2 dia tengok aku ni pelik. Dengan boleh cakap pasai agama, aku boleh sembang pasai ayat al-quran ni, ayat al-quran nu. Hadis ni, hadis nu.. dan macam2 yang aku tau. Ntah apa dia nampak kat aku ntah. Aku pon taktau.. so sebab tu dia jadikan aku bahan kajian dia.

Untuk pengetahuan korang, boss aku ni seorang pembaca yang hebat. Bila dia nak buat sesuatu, dia mesti cari bahan bacaan. Tak kira dimana saja. Dia pernah cerita kat aku, sebelom dia belajar di peranchis, dia sekolah pondok kat Bukit Mertajam penang. Lepas tu dia dah mula minat meniaga. Dia juai berger. Itu yang aku tau pasai dia sebelom dia bukak bisness ni. aha, ada satu lagi, masa dia belajaq kat peranchis, dia cerita, dia tengok rancangan kartun kat tv selama 3 bulan. Terus dia dah boleh cakap peranchis. Memang power sistem yang dia create. Dan dia mendalami ilmu tentang perniagaan di sana selama 7 tahun. Dan bila balik ke malaysia, dia cari lubang nak bisness apa. So dalam banyak2 jenis perniagaan, dia buat pest control. Dia mula start kaji tentang bisness ni. Alamak letih pulak cerita pasai boss aku ni, rasa bosan pulak.

Sori weh, jam di sebelah aku menunjukkan lagi 10 minit kui 4 pagi. Alamak aku dah tewas ngan time aku lagi. Sok pagi aku kena bangun awai untuk sampai opiz dalam kui 8.30. Lain kali continue yek. Jangan marah. So bihaqqi Muhammad Wa Aali Muhammad salawat! ~~