Sudut Kreatif

Monday, February 16, 2009

Antara Roti Nan dan Nasi Lemak-1Sesungguhnya pemimpin kalian adalah Allah, rasul-Nya, dan orang-orang beriman yang menegakkan shalat dan memberikan zakat saat ruku.‘”(al Maidah: 55)


(Tafsir Razi, jil.XII, hal. 26; Tadzkirat al-Khawwash, hal. 24 bab II; al-Tharaif, jil. I, hal. 47)


Antum boleh lihat Asbabun Nuzul ayat ini. Siapa orang-orang beriman yang memberi zakat di dalam ruku. "Sesungguhnya" Inilah wali kita selepas Rasul saww.Salawat!!


Allahhumasollia'la Muhammad Wa aali Muhammad! Wa ' ajjilfarajahum

Untuk AsbabunNuzul ayat klik disini;http://pakoz.wordpress.com/2009/02/16/ayat-wilayah -al-maidah-55-56/

Antara Roti Nan dan Nasi Lemak


Sesungguhnya pemimpin kalian adalah Allah, rasul-Nya, dan orang-orang beriman yang menegakkan shalat dan memberikan zakat saat ruku.‘”(surah al-Maidah: 55)

Lihat sebab musabab Ayat ini turun.Untuk siapa?

(Tafsir Razi, jil.XII, hal. 26; Tadzkirat al-Khawwash, hal. 24 bab II; al-Tharaif, jil. I, hal. 47)

“Wahai Orang-orang yang beriman, taatlah kepada Allah, dan taatlah kepada Rasul dan Ulil Amri di kalangan kamu. Kemudian jika kamu berlainan pendapat tentang sesuatu, maka kembalikanlah ia kepada Allah (Al-Qur’an) dan rasul, jika kamu benar-benar beriman kepada Allah dan hari kemudian. Yang demikian itu lebih utama (bagimu) dan lebih baik akibatnya. “ (An-Nisa;59).


Dan ketika Ibrahim diuji Tuhannya dengan beberapa kalimat, ia menunaikannya. Allah berfirman, "Sesungguhnya Aku akan menjadikanmu imam bagi seluruh manusia." Ibrahim berkata, "Bagaimana dengan ke-turunanku?" Allah berfirman, "Janji-Ku ini tidak mengenai orang-orang yang lalim."(al-Baqarah:124)


Sebenarnya Allah telah menentukan pemimpin mana yang akan menggantikan RasulNya selepas ketiadaan Rasul saww hinggalah ke hari kiamat.Ini adalah Hikmahnya pimpinan Ilahi bermula dengan Nabi yang pertama hingga pengganti rasul saww hingga hari kiamat.Apakah Islam ini Agama kita? Kita yang menentukan siapa yg layak mengajarkan tentang ilmu2 Islam yg merupakan agama sempurna ini? Apakah oramg yang pernah melalui zaman2 jahiliyyah seperti menymbah berhala dan sebagainya layak untuk memerintah Agama Allah? Kalau benar mereka boleh, bermakna kesucian Islam itu tercalar.. yang layak memimpin Islam ini hanayalah Pimpinan Ilahi, dari keluarga Rasul saww sendiri.. hinggalah bertemu dengan rasul d telaga al haudh utk sebuat shafaat..


lihat disini..;http://pakoz.wordpress.com/2009/01/24/wasyinya-a hmad-al-musytoffa/