Sudut Kreatif

Tuesday, October 21, 2008

Kata Akar

"Adapon hak ayahmu adalah engkau haruz tahu bahwa dia adalah asal-muasalmu. Bila bukan kerananya, engkau tidak akan ada. Maka, apapon yang engkau lihat dalam dirimu, jgn membuatmu kagum. Ketahuilah bahwa ayahmu adalah penyebab engkau mendapat kenikmatan." - Ali Zainal Abidin

Titik Hitam Dalam Jiwa


Dunia dan roda basikal, terkadang kita d ataz dan terkadang kita d bawah. Itulah pusingan kehidupan. hehe apa aku nk cerita ntah. Dua tiga arini aku agak sebok meng 'upgradekan' Blog ni. Nak bagi nampak tersusun sikit. Itu ari cam malaz jew nak layan. Tapi dua tiga arini asyik-asyik aku masuk kluar jew dalam page ni. ntah naper ntah. Habis member YM, Friendster n member2 jiran2 aku aku invite masuk blog nih. excited gila. macam la ni blog aku yg pertama. Sedangkan blog nih yg ke empat aku wart. haha gila..

Ada sedikit keresahan dalam hati aku pasal org Islam zaman millennium ni. Aku dah terserempak dua tiga kali abg2 kakak2 yg mmg aku tao mmg org Islam dari cara pakai, muka melayu n cakap mereka mkn kat kedai bukan org Islam. betul, itulah hakikatnya. Dulu maser aku buat servis pest control kat Sebuah Restoren Seafood d ss13 PJ, Ada satu couple suami isteri dgn bosz mat salleh mkn kart restoren tu. kalo korg nak tau mmg restoran tew restoran seafood, makanan laut, tetapi d balik tabir restoren tew, mmm susah nk cakap.. aku sebagai seorg pembunuh upahan (bunuh lipaz n serangga perosak la..) haha aku lebih arif ttg keadaan dan situasi serta selok belok d bahagian dapur tempat masak diorg. mmm.. ish ish payah nk cakap.. ader kuali2 n itik2 gantung serta binatg2 yg tak pernah ku lihat d mana2 kecuali d restoren2 chinese dan d dalam kebun tok siak berhampiran ngan rumah aku maser aku skolah rendah dulu. Cuba teka makhluk Allah yg manakah itu? huhu.. (najiz mugholazoh..) haha.

Aku kesian tengok pasangan tew. Nak kata tak tak pandai, tengok dari gaya macam golongan yg terpelajar. Ada gaya2 golongan pertengahan. datg naik Alphard lak tew. mmm susah nak cakap. tu yg aku hairan, Nabi kata tuntutlah ilmu sejak dari buaian hinggalah ke liang lahad. Ilmu apa? Law of London kah? ish ish.. lu pk la sendiri la kan.. susah gak.. nak komen. Ikut ilmu mak bapak masing2 kan nk suruh anak dia mengaji ilmu apakan.Aku rasa la.. Nabi suh tuntut ilmu2 akhirat kerna kalau kita ikutkan dunia ni hanya sementara. Dan apakah ilmu2 dunia ni memberikan kita munafaat d ataz secebiz nafaz yg d pinjamkan ini? mmm.. Ajarkanlah anak2mu memanah, ada satu lagi hadis Nabi. Tengok mak abah kita nak sasarkan busur panahan kita ke mana. Kalo busur panah tersebut d sasarkan ke akhirat, InsyaAllah.. senanglah kita hendak meniti titian sirath kan.. mmm renung-renungkanlah .

Pagi tadi aku nampak lagi kat petaling Garden berhampiran kawasan umah aku, ada satu kedai mamak. Dulu aku mmg ingat kedai ni kedai mamak sbb muker2 org2 yg bekerja kat kedai tew cam sahabat2 kita dari India yg slalu mamak2 import untuk bekerja d kedai diorg. Dulu aku ada gak beli roti canai n kadang2 beli rokok suria batg2 skali skala. Tapi selepaz dua bulan yg lalu, mereka telah merenovationkan kedai mkn tersebut. Nah! baru nampak kenakmuntahan aku masa tew. Rupa2nya kedai india. Sbb ada tokong sikit punya besaq deppa letak kat sudut tepi konter depan2 lak tew. uwerrkk... ish ish uwerrkk.. perut buncit siap ada bunger lagi kat tengkuk. Agak2 paraz dada aku ada la.. tinggi tokong tew.. dok dalam bekaz. Bawah dia ada air terjun. ish ish. Tapi yg tu bukanlah topiknya. Masalahnya masih ada lagi kakak2 yg pakai tudung n brader2 yg muker melayu dok layan mkn kat situ pagi2 n malam2. Bila lalu situ aku mesti usha punya. aduss... dengan lahapnya depa mkn berlatar belakangkan ketui batu tadi. ish ish.. Apa nk jadi yerk?

Yang tulah yg aku nk coretkan buat teman2 yg boring2 yg dok baca tulisan aku nih. Sbb makan2 nilah aku rasa mcm2 hal terjadi pada kita sekarang ni. Tak pilih tempat, 'selesa' katanya. boleh lepak2 smbil tengok2 org lalu-lalang. owh.. D mana kesensitivity kita dalam bab-bab macam ni? Semua org pon ngaku org Islam, n aku nak tanya dari sumber yg benarkah Islam kita ini? Dengan kejadian2 serta masalah2 yg terlampau bnyk zaman ini serta bnyk bencana2 yg berlaku, tidakkah kita terfikir untuk meng'upgrade'kan Iman serta ilmu kita? Adakah cukop apa yg kita ada skang untuk bertemu sang Pencipta? "Allah Tidak Akan mengubah Nasib Sesuatu Kaum Melainkan Kaum itu Sendiri Yg Merubahnya"- fiman Allah.

Aku rasa cukop smpai d sini dulu utk harini. Moga segala yg kita pelajari menjadi suatu munafaat, berkat serta redzo d sisi Allah. Salawart!